Follow by Email

«Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας»

Τα παραμύθια στη ζωή μας
Τα παραμύθια εκφράζουν τον πόθο της λαϊκής ψυχής. Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, παρηγορούν και ψυχαγωγούν, έχουν σπουδαίες ψυχολογικές και παιδαγωγικές λειτουργίες. Αντανακλούν μια ιστορική εποχή και κοινωνική πραγματικότητα, γι’ αυτό και μας φανερώνουν πολλά στοιχεία της παραδοσιακής ζωής και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Μέσα από περιπέτειες και δοκιμασίες, και με τη βοήθεια μαγικών μέσων, οι ήρωες και οι ηρωίδες νικούν, η καλοσύνη αμείβεται, το δίκαιο θριαμβεύει.

«Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας»
Τα παραμύθια που περιλαμβάνονται στη θεματική «Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας» κατέγραψαν οι νορβηγοί Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) και Jørgen Engebretsen Moe (1813-1882). Τα εξέδωσαν στη συλλογή τους “Norske folkeeventyr” (Norwegian folktales) από το 1841 έως το 1844 και στη συλλογή “Norske folkeeventyr. Ny samling” (Norwegian folktales. New collection) το 1871. Ο Sir George Webbe Dasent μετέφρασε τα παραμύθια των Asbjornsen & Moe από τη νορβηγική γλώσσα στα αγγλικά και τα εξέδωσε στη συλλογή “Popular tales from the Norse” το 1859 και στη συλλογή “Tales from the Fjeld. A second series of popular tales the Norse” το 1874. Έτσι, τα νορβηγικά παραμύθια διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι Asbjornsen & Moe συνέβαλαν σημαντικά στη διάσωση και διάδοση της νορβηγικής προφορικής παράδοσης και το έργο τους είναι σπουδαίας σημασίας για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ένα από τα παραμύθια της θεματικής προέρχεται από τη συλλογή “The violet fairy book” του Andrew Lang που εκδόθηκε το 1901. 

Οι στόχοι της θεματικής «Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας» είναι:
Η ανάδειξη και διάδοση της λαϊκής προφορικής παράδοσης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και στους ελληνόφωνους σε όλο τον κόσμο. Η γνωριμία με τα τρολς που αποτελούν σημαντικά πλάσματα της νορβηγικής λαϊκής φαντασίας και των παραμυθιών, αλλά και η γνωριμία με στοιχεία της παραδοσιακής νορβηγικής ζωής, του γεωφυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως θρησκεία και εκκλησίες, οικογενειακές σχέσεις, έθιμα, διατροφή, αρκούδες και άλλα ζώα, οικιακά σκεύη και εργαλεία, επαγγέλματα, βασιλιάδες και πρίγκιπες, κάστρα, λίμνες και ποτάμια, βουνά κ.α. Η πολιτιστική εκπαίδευση των ακροατών κάθε ηλικίας, καθώς τα παραμύθια από την προφορική παράδοση της Νορβηγίας αποτελούν σημαντικό μέρος της λαϊκού πολιτισμού της χώρας, και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ψυχική ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων μέσα από τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες των ηρώων, οι οποίοι καταφέρνουν να πορευτούν και να φτάσουν στον στόχο τους.

Τα παραμύθια
Μια θαρρετή βασιλοπούλα ζητά ένα καράβι από τον πατέρα της και ταξιδεύει μέχρι τη χώρα των τρολς. Φέρνει πίσω στο παλάτι την κλεμμένη ομορφιά της αγαπημένης της αδελφής που τα τρολς την είχαν μεταμορφώσει σε γουρουνοκεφαλή. Με την εξυπνάδα και την τόλμη της κερδίζει και την καρδιά του όμορφου πρίγκιπα. Δυο αδέλφια, αμέσως μόλις γεννιούνται, φεύγουν για να βρουν την τύχη τους. Ο μικρός ταξιδεύει με ένα φτερωτό καράβι, καταστρώνει έξυπνα σχέδια, δίνει γενναίες μάχες με τρολς στην ακτή και στα βάθη της θάλασσας και σώζει τις βασιλοπούλες. Μια φτωχή κοπέλα ζει με μια λευκή αρκούδα στο κάστρο στο βουνό και κάνει ένα μακρινό και αβέβαιο ταξίδι για να σώσει τον αγαπημένο της από το γάμο με μια νύφη τρολ. Τη βοηθούν ένα χρυσό μήλο, ένα χρυσό χτένι, μια χρυσή ανέμη. Χιούμορ, περιπέτεια, αγωνία, συγκίνηση, άνθρωποι και τρολς με πέντε, δέκα και δεκαπέντε κεφάλια, μας περιμένουν στα νορβηγικά παραμύθια!

Οι Συντελεστές
Έρευνα - Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου, Βιολέτα Σολιδάκη
Μουσική σύνθεση - Τραγούδι: Άννα Κατσούλη
Ενορχήστρωση - Ηχοληψία τραγουδιού Σταχτοπούτας: Βασίλης Κατσούλης
Μουσική σύνθεση: Μάρα Καίσαρη
Στίχοι τραγουδιού: Άσπα Παπαδοπούλου
Θεματική: Παραμύθια από τη Νορβηγική Παράδοση
Εικαστικό θεματικής: Γεωργία Λαζάρου
Εικαστικά παραμυθιών: Βασίλης Σολιδάκης, Γρηγόρης Σολιδάκης
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο


Με την ευγενική υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα


Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Μάρτιο 2021, θα δημοσιεύεται στο «Παραμυθόφωνο» ένα παραμύθι... από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας!


Το παραμύθι «Ένας άντρας νοικοκύρης» είναι ένα αστείο παραμύθι με απολαυστικές σκηνές γέλιου. Πρόκειται για μια χαριτωμένη αντιπαράθεση των δυο φύλων ως προς τις παραδοσιακές τους εργασίες.
Το παραμύθι «Οι τρεις θείες» είναι ένα αστείο παραμύθι με απολαυστικές σκηνές γέλιου. Τα άδικα λόγια φέρνουν τύχη και βοήθεια και η τήρηση του λόγου φέρνει την ευτυχία.

 
Το παραμύθι «Το χρυσό πουλί» είναι ένα τρυφερό και περιπετειώδες παραμύθι γεμάτο ευαισθησία και αγωνία, αδικία και δικαίωση, αστείες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τρολς. Πρόκειται για τη μοναδική σχέση φροντίδας και υποστήριξης ενός καλόκαρδου και θαρρετού πρίγκιπα και μιας πιστής και αφοσιωμένης αλεπούς. 


Το παραμύθι «Η Κουρελοσκουφίτσα» είναι ένα αστείο και περιπετειώδες μαγικό παραμύθι για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Εξυμνεί τη σπουδαιότητα του να είσαι ο εαυτός σου, αυτό που θέλεις να είσαι και που μόνο εσύ έχεις επιλέξει. Όταν είσαι αληθινός, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που σε εκτιμούν και σε αγαπούν για αυτό ακριβώς που είσαι.Το παραμύθι 
«Ο γίγαντας που δεν είχε μέσα του καρδιά» είναι ένα παραμύθι με χιούμορ και τόλμη, που εξυμνεί την αδελφική αγάπη και την αγάπη του γιου προς τον πατέρα.

«Διαβάστε περισσότερα »

«Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+)Το παραμύθι «Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» είναι ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία και συγκίνηση, μαγεία και χιούμορ. Πρόκειται για τη μοναδική σχέση αγάπης και φροντίδας ανάμεσα σε μια κοπέλα και μια αρκούδα. 

«Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+)

 Το παραμύθι «Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» είναι ένα αστείο παραμύθι που μας θυμίζει πως η καλοσύνη ανταμείβεται και η κακία τιμωρείται.

«Η Σταχτοπούτα της Νορβηγίας» Παραμύθι (4+)

Το παραμύθι «Η Σταχτοπούτα της Νορβηγίας» είναι ένα απολαυστικό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία, αυτοθυσία, χιούμορ, μαγεία, περιπέτεια και κινδύνους, δικαίωση. Πρόκειται για μια βασιλοπούλα που αναγκάζεται να ανεχτεί την κακή συμπεριφορά της μοχθηρής μητριάς και της κόρης της όταν ο βασιλιάς απουσιάζει.

«Σόρτσανκς και βασιλιάς Στάρντυ» Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+)Tο παραμύθι «Σόρτσανκς και βασιλιάς Στάρντυ» είναι ένα απολαυστικό παραμύθι γεμάτο χιούμορ, μαγεία, περιπέτεια και κινδύνους. Πρόκειται για δυο φτωχά δίδυμα αδέλφια. Είναι εκπληκτικό ότι αμέσως μόλις γεννιούνται, ζητούν από τη μάνα τους να φύγουν από το σπίτι για να βρουν την τύχη τους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» από το κινητό σας χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε μία από τις παρακάτω εφαρμογές podcast. Κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Η πιο δημοφιλής είναι το Spotify και παρέχεται δωρεάν. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» μέσα στην εφαρμογή και να τις ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ. Τα iPhone και iPad έχουν εγκατεστημένη εφαρμογή “Podcasts”. Μπορείτε να ψάξετε το «Παραμυθόφωνο» στο search, στο σύμβολο του μεγεθυντικού φακού. 

Το «Παραμυθόφωνο» μπορείτε να το ακούσετε στο κινητό σας από τις εφαρμογές           

                  https://castbox.fm/channel/%ce%a0%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-id2759139?country=us