Μύθοι του Αισώπου

Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός, ευφυέστατος και σοφός, δίκαιος και φιλαλήθης, τολμηρός και ετοιμόλογος, με φαντασία και δεξιοτεχνία στο χειρισμό του λόγου. Ο ιστορικός Ηρόδοτος μάλιστα τον αναφέρει ως «λογοποιό». Ο Αίσωπος, αμφισβητίας με θάρρος και χιούμορ, υπερείχε διανοητικά χωρίς αυτό να είναι προϊόν σπουδής ή φιλοσοφικής καλλιέργειας, «όσα έλεγε δεν τα έμαθε από διδάσκαλο» και ήταν «έτοιμος να απαντήσει κάθε ερώτηση». Είναι γνωστός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο για τη σοφία και τη διδακτικότατα των λόγων και των μύθων του. Αναφέρεται μάλιστα πως για κάποιον αμόρφωτο ή απαίδευτο έλεγαν πως «δεν ξέρει ούτε τον Αίσωπο».

Αφηγηματική ανάπτυξη
Οι μύθοι που θα ακούσετε αναπτύχθηκαν αφηγηματικά σε σχέση με το αρχαίο κείμενο και στην απόδοσή τους έγινε προσπάθεια να διατηρήσουν την απλότητά τους, αλλά και τον αλληγορικό τους χαρακτήρα, διατηρώντας εμμέσως τα διδάγματά τους, όχι ως άποψη του αφηγητή αλλά ως έκφραση των ηρώων.

Προτάσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το Παραμυθόφωνο για παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας και γονείς

Το Παραμυθόφωνο προσφέρει εμπνευσμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες για να εμπλέξουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε έναν κόσμο βιωματικής μάθησης μέσα από τους μύθους του Αισώπου. Αυτές οι δραστηριότητες είναι ιδανικές τόσο για παιδαγωγούς όσο και για γονείς που επιθυμούν να προσφέρουν στα παιδιά εμπειρίες που συνδυάζουν τη φαντασία με τη μάθηση.
Ανάπτυξη Κειμένου

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στους μύθους του Αισώπου: Ένα σύγχρονο εργαλείο μάθησης

Οι μύθοι του Αισώπου αποτελούν διαχρονικό κομμάτι της παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης, γεμάτοι με αλληγορικά μηνύματα και συμβουλές ζωής. Ο Αίσωπος, μυθική μορφή της αρχαιότητας, έζησε περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς παραμυθάδες, οι οποίοι, μέσα από τις ιστορίες τους, δίδαξαν σημαντικές αρχές και αξίες της καθημερινής ζωής...

Σύγχρονη ματιά και ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί για τους μύθους του Αισώπου βασίζονται στη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη, η οποία συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη βιωματική μάθηση...

Στόχοι και αξία των δραστηριοτήτων

  • Κατανοήσουν και να εκτιμήσουν σημαντικές αρχές ζωής: Μέσα από την αλληγορική αφήγηση, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αξίες και ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους.
  • Αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την κριτική σκέψη: Κάθε δραστηριότητα προσκαλεί τα παιδιά να σκεφτούν προσεκτικά τις καταστάσεις και να αναλύσουν τις πράξεις των ηρώων.
  • Αποκτήσουν ενσυναίσθηση και κατανόηση των άλλων: Μέσα από το παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά τοποθετούνται στη θέση των ηρώων, αναπτύσσοντας την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.
  • Ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση: Τα παιδιά χρησιμοποιούν διάφορα υλικά και μέσα για να δημιουργήσουν, να αναπαραστήσουν και να εμβαθύνουν στις ιστορίες.


ΟΙ ΜΥΘΟΙ


«Το λιοντάρι και το ποντίκι» (Μύθος του Αισώπου)
Κάποτε, σε ένα τόπο μακρινό ζούσε ένα λιοντάρι τρομερό που ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων των ζώων του δάσους. Μια μέρα κοιμόταν κάτω από ένα δέντρο του καλού καιρού και ροχάλιζε, όταν ξαφνικά μέσα στον ύπνο του άκουσε χαρχαλιτά. Ανοίγει το ένα του μάτι και τι να δει....

Δραστηριότητες  για παιδιά προσχολικής ηλικίας 




«Η Συνέλευση των ποντικών» (Μύθος του Αισώπου)
Κάποτε τα ποντίκια, αποφάσισαν να κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα γίνει με του γάτου το πρόβλημα. Έστειλαν το λοιπόν, ντελάληδες σ’ όλο τον κόσμο των ποντικιών και φώναζαν «Ακούσατε, ακούσατε... όλα τα ποντίκια να μαζευτούν στο μεγάλο ξέφωτο, θα κάνουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με του γάτου το πρόβλημα... Ακούσατε, ακούσατε…»





«Η αλεπού βγήκε να βρει φαΐ»  (Μύθοι του Αισώπου)
Η Αλεπού βγήκε από τη φωλιά της για να βρει φαΐ και συνάντησε μια κληματαριά, μια ακρίδα τραγουδίστρια, έναν κόρακα με αηδονιού λαλιά και έναν λέλεκα. Αν επέστρεψε στην φωλιά της νηστική ή χορτάτη δεν ξέρω να σας πω, γιατί αν ήμουν εκεί θα έτρωγα κι εγώ ένα κουκί και μια φακή! Σίγουρα όμως η ιστορία κάτι έχει να μας πει...




«Η Γαλατού» (Μύθος του Αισώπου)
Κάποτε, μια γαλατού πήρε το δοχείο της και πήγε στο κτήμα να αρμέξει τη γελάδα. Γέμισε το δοχείο της με γάλα, το φόρτωσε στον ώμο της και πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στο δρόμο που πήγαινε έκανε σχέδια για το μέλλον κι όταν πια επέστρεψε στο σπίτι, είχε καταλάβει τι πρέπει να κάνει, αν θέλει να δει τα σχέδια της να πραγματοποιούνται...




«Το Λιοντάρι, ο Λύκος και η Αλεπού»  (Μύθοι του Αισώπου)
Όποιος λέει κακίες και συκοφαντίες για τους άλλους θα πάθει ότι έπαθε ο λύκος. Γιατί πάντα θα υπάρχει ένα λιοντάρι και πάντα μία αλεπού, είπαν τα ζώα του δάσους.




«Ο γάιδαρος και η σκιά του» (Μύθος του Αισώπου)
Με το που πάει ο ενοικιαστής να ξαποστάσει στη σκιά του γάιδαρου, ο ιδιοκτήτης του λέει «Ωπ! Όλα κι όλα! Εγώ σου νοίκιασα τον γάιδαρο, όχι και τη σκιά του!» «Μα είναι δυνατόν ο γάιδαρος να είναι ξέχωρος από τη σκιά του;» «Όλα κι όλα! Άλλη τιμή έχει ο γάιδαρος κι άλλη η σκιά του!»




«Ο Πατέρας και οι κόρες» (Μύθος του Αισώπου)
Ο πατέρας κάθε μέρα ζητούσε από τους θεούς οι κόρες του να έχουν υγεία και να είναι ευτυχισμένες. Μια μέρα πήγε να δει από κοντά πώς τα περνούν και τότε βρέθηκε σ' ένα μεγάλο δίλημμα...




«Ο Βοριάς και ο Ήλιος» (Μύθοι του Αισώπου)
Ο μύθος αναπτύχθηκε ελεύθερα αφηγηματικά και με βάση το αρχαίο κείμενο. Στην απόδοσή του έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η  απλότητά του, αλλά και ο αλληγορικός του χαρακτήρας, διατηρώντας εμμέσως τα διδάγματά του, όχι ως άποψη του αφηγητή αλλά ως έκφραση των ηρώων










Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» 
📲από το κινητό σας,
ακόμα και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» όπου κι αν είστε, απλώς κατεβάστε μια εφαρμογή για podcasts. Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι το Spotify και το Apple Podcasts.

Spotify: Είναι δωρεάν, δημοφιλές και εύκολο στη χρήση! Απλώς ανοίξτε την εφαρμογή, κάντε αναζήτηση για το «Παραμυθόφωνο» 🔍 και αποθηκεύστε τα επεισόδια που θέλετε για να τα ακούτε offline.

Apple Podcasts: Αν χρησιμοποιείτε iPhone ή iPad, η εφαρμογή Podcasts είναι ήδη στη συσκευή σας! Ανοίξτε την εφαρμογή, πατήστε το σύμβολο του μεγεθυντικού φακού 🔍 και αναζητήστε το «Παραμυθόφωνο». Μετά, απλώς αποθηκεύστε τις ιστορίες σας για να τις ακούτε οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεστε ίντερνετ.


📡 Το «Παραμυθόφωνο» είναι επίσης διαθέσιμο σε πολλές άλλες πλατφόρμες podcast, όπως το You Tube Music, το Podlist.gr, και το Streamee, Είτε μέσω του κινητού σας 📱 είτε από τον υπολογιστή σας 💻, είναι πάντα εκεί για να σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών! ✨

Απλώς αναζητήστε το όνομα «Παραμυθόφωνο» στην εφαρμογή της επιλογής σας και απολαύστε τις ιστορίες οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.