«Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» (Νορβηγία)


Το παραμύθι «Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» είναι ένα αστείο παραμύθι που μας θυμίζει πως η καλοσύνη ανταμείβεται και η κακία τιμωρείται. Ο βασιλιάς ψάχνει έναν δυνατό και πλούσιο γαμπρό για την κόρη του. Θα δοκιμάσουν την τύχη τους τρία αδέλφια, το ένα μετά το άλλο. Στον δρόμο θα συναντήσουν ανθρώπους και ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη και ζητούν βοήθεια. Ο κάθε γιος θα αντιδράσει με τον δικό του τρόπο, και θα χάσει ή θα κερδίσει. Η στάση που θα κρατήσει απέναντι στα διάφορα παράξενα που συμβαίνουν, θα καθορίσει την πορεία του. Ο Γιέσπερ είναι ένας έξυπνος και καλόκαρδος νεαρός που συμπονά τα πλάσματα γύρω του και μοιράζεται ό,τι έχει. Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και η βασιλοπούλα δολοπλοκούν και του δημιουργούν εμπόδια. Εκείνος καταστρώνει ένα αστείο σχέδιο, και με τη βοήθεια του μαγικού του μέσου, τους παγιδεύει όλους σε ένα παιχνίδι τιμής και ντροπής, αλήθειας και ψεύδους. Ένα φιλί μέσα σε αυτό το παιχνίδι, θα αλλάξει τη ζωή όλων.

 

Το παραμύθι «Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» είναι πολύ διαδεδομένο στη Νορβηγία και σε όλη τη Σκανδιναβία. Βρίσκεται με τον τίτλο “Jesper who herded the hares” στη συλλογή “The violet fairy book” του άγγλου Andrew Lang (1844-1912) που εκδόθηκε το 1901. Ο Lang έχει εκδώσει μια μεγάλη σειρά συλλογών με παραμύθια από όλο τον κόσμο. 

Παραλλαγή του παραμυθιού συναντάμε και στις καταγραφές των νορβηγών Peter Christen Asbjørnsen και Jørgen Engebretsen Moe. Βρίσκεται στη συλλογή “Norske folkeeventyr. Ny samling” (Norwegian folktales. New collection) που εκδόθηκε το 1871, και στη νορβηγική γλώσσα φέρει τον τίτλο “Gjæte kongens harer”. Ο Sir George Webbe Dasent μετέφρασε το παραμύθι στα αγγλικά δίνοντας τον τίτλο “Osborn's pipe” και το εξέδωσε στη συλλογή “Tales from the Fjeld. A second series of popular tales the Norse” το 1874.

Η ελεύθερη απόδοσή μας στην ελληνική γλώσσα «Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί» βασίζεται στο κείμενο του Lang. Διαμορφώθηκε ειδικά για το «Παραμυθόφωνο» και τη συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Η έρευνα και η επιμέλεια έγιναν από τη Μαρία Βλαχάκη. Η πλήρης ανάπτυξη της ιστορίας βρίσκεται στο βιβλίο της Μαρίας Βλαχάκη «Φιλιά που αλλάζουν τη ζωή. Παραμύθια από την παγκόσμια παράδοση», εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2020. Η αφήγηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον Γιώργο Ευγενικό. Η μουσικός Μάρα Καίσαρη δημιούργησε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ειδικά για το «Παραμυθόφωνο». Ο νέος καλλιτέχνης Γρηγόρης Σολιδάκης δημιούργησε το εικαστικό έργο με τον Γιέσπερ και τη βασιλοπούλα που ανταλλάσσουν ένα φιλί στον κάμπο με τους λαγούς.


-----------------------------------------------------------


Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση: Μάρα Καίσαρη 
Θεματική: Παραμύθια από τη Νορβηγική Παράδοση 
Εικαστικό: Γρηγόρης Σολιδάκης
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο


Με την ευγενική υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα


Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο 2021, θα δημοσιεύεται στο «Παραμυθόφωνο» ένα παραμύθι... από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την θεματική «Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας» ΕΔΩ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» από το κινητό σας χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε μία από τις παρακάτω εφαρμογές podcast. Κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Η πιο δημοφιλής είναι το Spotify και παρέχεται δωρεάν. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» μέσα στην εφαρμογή και να τις ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ. Τα iPhone και iPad έχουν εγκατεστημένη εφαρμογή “Podcasts”. Μπορείτε να ψάξετε το «Παραμυθόφωνο» στο search, στο σύμβολο του μεγεθυντικού φακού. 

Το «Παραμυθόφωνο» μπορείτε να το ακούσετε στο κινητό σας από τις εφαρμογές

           

                  https://castbox.fm/channel/%ce%a0%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-id2759139?country=us

Δημοφιλείς αναρτήσεις