Επιστήμονες που «ΕΥΡΗΚΑΝ» για την ανθρωπότητα


Η σειρά πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο», που δημιουργήθηκε από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»


Από τα πρώτα βήματά του στον κόσμο, ο άνθρωπος προσπαθούσε να καταλάβει και να ανακαλύψει το περιβάλλον του, τη γη, τον ουρανό, τα αστέρια και τους νόμους που τα διέπουν. Προσπαθούσε πάντα να δώσει λύση στις απορίες και τα προβλήματά του μέσα από την παρατήρηση και την αναζήτηση. Υπήρχαν όμως κάποιοι άνθρωποι που η σκέψη τους ξεχώριζε. Ήταν αυτοί που έκαναν ένα βήμα παραπάνω και μαζί με αυτούς ολόκληρη η ανθρωπότητα. Αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί, άντρες και γυναίκες από τον κόσμο των επιστημών ξεπετάγονται από τα σεντούκια της ανθρώπινης ιστορίας που είναι γεμάτα θησαυρούς. Επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη και στην έρευνα, δουλεύοντας με πίστη και πάθος για να αφήσουν παρακαταθήκη στον κόσμο τα δώρα τους, που έφεραν πρόοδο και καλύτερη ζωή.

Η βιογραφία και το έργο τους, είναι παρμένα από βιβλία που έχουν γραφτεί από αυτούς και για αυτούς. Οι ιστορίες γίνονται εικόνες μέσα από στοιχεία επινόησης, για να γίνουν τελικά αφηγήματα απλά και κατανοητά, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Μέσα από το ρυθμό και το ύφος του προφορικού λόγου οι ιστορίες για τους «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την Ανθρωπότητα» ζωντανεύουν σαν παραμύθια.

Μέσα από αυτή την αφηγηματική εμπειρία, γονείς και παιδιά μπορούν ανά πάσα στιγμή, ελεύθερα, να απολαύσουν τις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της επιστήμης. Με τον τρόπο αυτό μικροί και μεγάλοι, εκπαιδεύονται και ενημερώνονται καλλιεργώντας τη φαντασία τους όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση: Μάρα Καίσαρη
Έρευνα – Επιμέλεια κειμένων: Χριστίνα Βερβερίδου, Μαρία Βλαχάκη.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Ο Γεώργιος Παπανικολάου είναι ο σπουδαίος έλληνας επιστήμονας και ερευνητής που ευεργέτησε τις γυναίκες με την ιατρική του ανακάλυψη για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου (ΤΕΣΤ ΠΑΠ).

Διαβάστε Περισσότερα

ΥΠΑΤΙΑ


Η Υπατία ήταν μια σπουδαία γυναίκα, με ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, με ηθικές αρχές και υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Και αυτό σε μια εποχή που ήταν πιο συνηθισμένο να μορφώνονται τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Ήταν αγαπητή και αξιοσέβαστη στον κόσμο, είχε πιστούς και αφοσιωμένους μαθητές. Συμβούλευε, μάλιστα, και καθοδηγούσε ισχυρά πρόσωπα για θέματα διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων. Σε μια εποχή που η Αλεξάνδρεια φλεγόταν από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, η Υπατία κατηγορήθηκε άδικα και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο, για το έντονο ενδιαφέρον που έδειχνε στα μαθηματικά. Για το ελεύθερο πνεύμα της και τη φιλοσοφική της σκέψη.


ΑΪΝΣΤΑΙΝ 


Ο Αϊνστάιν θεωρείται από πολλούς ως o εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, παρότι η ευφυΐα του αυτή δεν ήταν φανερή από τα παιδικά του χρόνια. Με την περιέργειά του, την εσωτερική ανάγκη του να θέτει ερωτήματα για τον φυσικό κόσμο και να αναζητά απαντήσεις, είχε έναν δικό του τρόπο να διερευνά τη φύση και το Σύμπαν, σαν να τον περίμενε να το ανακαλύψει, κάτι μαγικό, φανταστικό όπως τα παραμύθια…

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ & ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ



Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός. Θεωρείται ο «πατέρας» του ηλιοκεντρικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο κέντρο του κόσμου δεν είναι η Γη αλλά ο Ήλιος.
2000 χρόνια αργότερα ο Κοπέρνικος αποδεικνύει αυτό που ο Αρίσταρχος είχε προτείνει πρώτος, το ηλιοκεντρικό μοντέλο.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΛΑΚΓΟΥΕΛ


Η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ υπήρξε μια γυναίκα που υπερασπίστηκε με πάθος τη συμμετοχή των γυναικών στην ιατρική επιστήμη.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο της Αμερικής με το πτυχίο της γιατρίνας. Ταξίδεψε στην Αμερική και την Ευρώπη, εργάστηκε σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα, έγραψε βιβλία και έδωσε διαλέξεις. Αγωνίστηκε και κατάφερε να προσφέρει στην ιατρική επιστήμη και την ανθρωπότητα και να ανοίξει δρόμους για την εκπαίδευση των γυναικών.

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ


Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα, είναι βασισμένο στη ζωή του Ερατοσθένη, του επιφανούς μαθηματικού, αλλά και ονομαστού αστρονόμου και γεωγράφου, αξιόλογου γεωδαίτη και δεινού ρήτορα της αρχαιότητας, ο οποίος επί περίπου 40 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ


Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα, έχει θέμα την ζωή του Αρχιμήδη, μια από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυίες της αρχαιότητας που έμελλε να καθορίσει βασικές αρχές στα μαθηματικά και την μηχανική.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» από το κινητό σας χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε μία από τις παρακάτω εφαρμογές podcast. Κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Η πιο δημοφιλής είναι το Spotify και παρέχεται δωρεάν. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» μέσα στην εφαρμογή και να τις ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ. Τα iPhone και iPad έχουν εγκατεστημένη εφαρμογή “Podcasts”. Μπορείτε να ψάξετε το «Παραμυθόφωνο» στο search, στο σύμβολο του μεγεθυντικού φακού.

Το «Παραμυθόφωνο» μπορείτε να το ακούσετε στο κινητό σας από τις εφαρμογές



           

                  https://castbox.fm/channel/%ce%a0%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-id2759139?country=us

Δημοφιλείς αναρτήσεις