«Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» (Νορβηγία)

Το παραμύθι «Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» είναι ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία και συγκίνηση, μαγεία και χιούμορ. Πρόκειται για τη μοναδική σχέση αγάπης και φροντίδας ανάμεσα σε μια κοπέλα και μια αρκούδα. 
Για τη γενναιότητα μιας ερωτευμένης κοπέλας που ξεκίνησε ένα μακρινό και αβέβαιο ταξίδι, για να κερδίσει τον μαγεμένο της πρίγκιπα και την ευτυχία που έχασε. Ζήτησε βοήθεια από τρεις γερόντισσες και από τους τέσσερις ανέμους. Η εμπιστοσύνη, ο έρωτας, η τόλμη και η επιμονή δοκιμάστηκαν και νίκησαν.

Το παραμύθι «Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» είναι ένα παραμύθι από τη Νορβηγία με τίτλο στη νορβηγική γλώσσα “Østenfor sol og vestenfor mane”. Το κατέγραψαν οι νορβηγοί Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) και Jørgen Engebretsen Moe (1813-1882) και το εξέδωσαν στη συλλογή τους “Norske folkeeventyr” (Norwegian folktales) από το 1841 έως το 1844. Ο Sir George Webbe Dasent μετέφρασε πρώτος τα παραμύθια των Asbjornsen & Moe από τη νορβηγική γλώσσα στα αγγλικά και τα εξέδωσε στη συλλογή “Popular tales from the Norse” το 1859. Σε αυτό το παραμύθι έδωσε τον τίτλο “East o' the Sun and West o' the Moon”. Το ίδιο παραμύθι με τον ίδιο τίτλο περιλαμβάνει ο Andrew Lang στη συλλογή του “The blue fairy book” το 1889.

Η ελεύθερη απόδοσή μας στην ελληνική γλώσσα «Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης» βασίζεται στη μετάφραση του Dasent. Διαμορφώθηκε ειδικά για το «Παραμυθόφωνο» και τη συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Η έρευνα και η επιμέλεια έγιναν από τη Μαρία Βλαχάκη. Η πλήρης ανάπτυξη της ιστορίας βρίσκεται στο βιβλίο της Μαρίας Βλαχάκη «Φιλιά που αλλάζουν τη ζωή. Παραμύθια από την παγκόσμια παράδοση», εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2020. Η αφήγηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον Γιώργο Ευγενικό. Η μουσικός Μάρα Καίσαρη δημιούργησε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ειδικά για το «Παραμυθόφωνο». Ο ζωγράφος Βασίλης Σολιδάκης δημιούργησε το εικαστικό έργο με την κοπέλα και την αρκούδα.

 ---------------------------------------------------------

Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση: Μάρα Καίσαρη 
Θεματική: Παραμύθια από τη Νορβηγική Παράδοση 
Εικαστικό: Βασίλης Σολιδάκης
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο


Με την ευγενική υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα



Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο 2021, θα δημοσιεύεται στο «Παραμυθόφωνο» ένα παραμύθι... από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την θεματική «Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας» ΕΔΩ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» από το κινητό σας χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε μία από τις παρακάτω εφαρμογές podcast. Κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Η πιο δημοφιλής είναι το Spotify και παρέχεται δωρεάν. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» μέσα στην εφαρμογή και να τις ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ. Τα iPhone και iPad έχουν εγκατεστημένη εφαρμογή “Podcasts”. Μπορείτε να ψάξετε το «Παραμυθόφωνο» στο search, στο σύμβολο του μεγεθυντικού φακού. 

Το «Παραμυθόφωνο» μπορείτε να το ακούσετε στο κινητό σας από τις εφαρμογές

           

                  https://castbox.fm/channel/%ce%a0%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-id2759139?country=us

Δημοφιλείς αναρτήσεις