Σταχτοπούτες
Η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι περισσότερο γνωστή από τις καταγραφές των αδελφών Γκριμ στη Γερμανία και του Σαρλ Περώ στη Γαλλία, αλλά σε κάθε γωνιά της γης η λαϊκή φαντασία έχει πλάσει και από μια Σταχτοπούτα. Λαοί όλου του κόσμου έχουν τη δική τους ιστορία της Σταχτοπούτας, και έτσι οι παραλλαγές της είναι αμέτρητες.
Οι αφηγήσεις της Σταχτοπούτας στην Ελλάδα, τον Πόντο, την Ιταλία και όλη την Ευρώπη, στους Ινδιάνους στη Βόρεια Αμερική, στην Αφρική, στην Κίνα και τις χώρες της Ασίας, έχουν κοινό άξονα. Είναι όμως προσαρμοσμένες στον κάθε τόπο, την κουλτούρα και τις παραδόσεις του. Είναι κεντημένες με διαφορετικά στοιχεία από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, το γεωφυσικό περιβάλλον και τα αντικείμενα της καθημερινότητας.
Αναδεικνύουμε και διαδίδουμε όλες τις Σταχτοπούτες της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βλαχάκη
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο
«Η Αφρικάνα Σταχτοπούτα της Νιγηρίας»
«Η Ελληνίδα Σταχτοπούτα της Αρχαίας Αιγύπτου»
Η αιγυπτιακή εκδοχή της ιστορίας της Σταχτοπούτας θεωρείται η αρχαιότερη. Πρόκειται για μια πανέμορφη κοπέλα, τη Ροδόπη. Στο έργο του Ηροδότου «Ιστορίαι» συναντάμε τα πρώτα στοιχεία για το πρόσωπο της Ροδόπης, τη ζωή της, τους ανθρώπους γύρω της και τα γεγονότα. Στο βιβλίο του με το όνομα «Ευτέρπη» ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ήταν Ελληνίδα από τη Θράκη και έζησε στην Αίγυπτο την εποχή που βασίλευε ο Φαραώ Άμασις.
«Η Σταχτοπούτα της Νορβηγίας»
Το παραμύθι «Η Σταχτοπούτα της Νορβηγίας» είναι ένα απολαυστικό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία, αυτοθυσία, χιούμορ, μαγεία, περιπέτεια και κινδύνους, δικαίωση. Πρόκειται για μια βασιλοπούλα που αναγκάζεται να ανεχτεί την κακή συμπεριφορά της μοχθηρής μητριάς και της κόρης της όταν ο βασιλιάς απουσιάζει.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|