Ακόντιος και Κυδίππη (Κέα)



Κάποτε ο Ακόντιος από την Κέα, βρέθηκε στο ιερό νησί της Δήλου. Εκεί είδε μια πανέμορφη κοπέλα να λάμπει ολόκληρη και να βαδίζει προς τον ναό της Άρτεμης. Ήταν η Κυδίππη. Το βλέμμα του έμεινε επάνω της. Εκεί τριγύρω έτυχε να πετά και ο θεός Έρωτας. Έβαλε ένα χρυσό βέλος στο τόξο του και σημάδεψε τον Ακόντιο στο μέρος της καρδιάς. Το βέλος βρήκε τον στόχο του;

Μία ιστορία της Κέας από την αρχαιότητα.

Αφήγηση, έρευνα, ανάπτυξη και διαμόρφωση κειμένου: Γιώργος Ευγενικός

Επιμέλεια κειμένου, ανάπτυξη και διαμόρφωση: Μαρία Βλαχάκη

Μουσική: Μάρα Καίσαρη


Ο ωραίος και ντροπαλός Ακόντιος καταγόταν από την γενιά του Ευξάντιου γιού του Μίνωα και της Δεξιθέας, ιδρυτή της πόλης Κορυσσίας στην Κέα.
Τον 4ο μ.Χ. αιώνα, υπήρχαν ακόμα στην Κέα οι απόγονοι του Ακόντιου και της Κυδίππης, οι Ακοντιάδες, οικογένεια σεβαστή στην Κέα. 
Την ιστορία  του Ακόντιου και της Κυδίππης την είχε γράψει σε ποίημά του ο Καλλίμαχος γύρω στα 265 π.Χ. Την είχε βρει, είπε, σε ένα χειρόγραφο του Ξενομήδη που έζησε στην Κέα τον 5ο π.Χ. αιώνα. Την ξανάγραψε αργότερα ο Οβίδιος, προσθέτοντας δικές του λεπτομέρειες.


Η ιστορία «Ακόντιος και Κυδίππη» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία» το οποίο περιλαμβάνει είκοσι (20) podcasts ιστορίες, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που συσχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Τα εν λόγω podcasts θα είναι και προσβάσιμα μέσω κινητού ή

άλλου ηλεκτρονικού μέσου, tablet, laptop κ.λπ., σκανάροντας έναν κωδικό QR που θα έχει αναρτηθεί σε επιγραφές που θα τοποθετηθούν σε εμφανή σημεία σε δημόσιους χώρους της Κέας.


 «Το πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, CYCLADIC IDENTITY.»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία» 
και το CYCLADIC IDENTITY  




Πηγή εικόνας:
«Ένας νεαρός άνδρας κλαίει από θλίψη στο κρεβάτι του θανάτου μιας νεαρής γυναίκας». Λεπτομέρεια Γραμμική γκραβούρα J. Brown, 1846, μετά τον J. Barker.


Δημοφιλείς αναρτήσεις