«Το παλικάρι με τα κλαδιά στο κεφάλι» (Νορβηγία)



Το παραμύθι «Το παλικάρι με τα κλαδιά στο κεφάλι» είναι ένα τρυφερό και αστείο παραμύθι γεμάτο περιπέτεια, εκπλήξεις, συγκίνηση. Ένα παλικάρι κινά για να βρει την τύχη του και ένας παράξενος άντρας που συναντά στο διάβα του τον παίρνει στη δούλεψή του. «Θέλω μονάχα να μου κάνεις συντροφιά και να μην ανοίξεις ποτέ τις τέσσερις κάμαρες» λέει ο αφέντης, αλλά η περιέργεια νικά. Σε μια από τις κάμαρες το παλικάρι δίνει βοήθεια σε ένα αιχμάλωτο άλογο και γίνονται φίλοι καρδιακοί και αχώριστοι. Μαζί περνούν περιπέτειες με τρολς και μάχονται στον πόλεμο. Το ένα φροντίζει και προστατεύει το άλλο. Σε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, το παλικάρι ακολουθεί τη συμβουλή του αλόγου και ζητά δουλειά από τον βασιλιά φορώντας στο κεφάλι του κλαδιά από έλατο. Κωμικές σκηνές ξετυλίγονται στην καλύβα του αφέντη και στο μαγειρειό, τον στάβλο και τον κήπο του παλατιού, και μια αγάπη γεννιέται ανάμεσα στην τολμηρή πριγκίπισσα και τον κηπουρό με τα κλαδιά στο κεφάλι! Στο τέλος έρχεται η δικαίωση και η ευτυχία. Η γενναιότητα, η εργατικότητα, η ευαισθησία, η καλοψυχία του παλικαριού αναγνωρίζονται. Η πίστη στη φιλία και ο έρωτας που δεν κοιτά διαφορές, κερδίζουν και ανταμείβονται. Ποιος ήταν όμως ο παράξενος αφέντης και ποιο το μαγεμένο άλογο;

Το παραμύθι «Το παλικάρι με τα κλαδιά στο κεφάλι» είναι ένα παραμύθι από τη Νορβηγία με τίτλο στη νορβηγική γλώσσα “Enkesønnen”. Το κατέγραψαν οι νορβηγοί Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) και Jørgen Engebretsen Moe (1813-1882) και το εξέδωσαν στη συλλογή τους “Norske folkeeventyr” (Norwegian folktales) από το 1841 έως το 1844. Ο Sir George Webbe Dasent μετέφρασε πρώτος τα παραμύθια των Asbjornsen & Moe από τη νορβηγική γλώσσα στα αγγλικά και τα εξέδωσε στη συλλογή “Popular tales from the Norse” το 1859. Σε αυτό το παραμύθι έδωσε τον τίτλο “The widow ’s son”.

Η ελεύθερη απόδοσή μας στην ελληνική γλώσσα «Το παλικάρι με τα κλαδιά στο κεφάλι» βασίζεται στη μετάφραση του Dasent. Διαμορφώθηκε ειδικά για το «Παραμυθόφωνο» και τη συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Η έρευνα και η επιμέλεια έγιναν από τη Μαρία Βλαχάκη. Η αφήγηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον Γιώργο Ευγενικό. Η μουσικός Μάρα Καίσαρη δημιούργησε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ειδικά για το «Παραμυθόφωνο». Ο ζωγράφος Βασίλης Σολιδάκης δημιούργησε το εικαστικό έργο με το παλικάρι που στο κεφάλι του έχει κλαδιά από έλατο.

Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση: Μάρα Καίσαρη
Θεματική: Παραμύθια από τη Νορβηγική Παράδοση
Εικαστικό: Βασίλης Σολιδάκης
Παραγωγή: Παραμυθόφωνο

 Με την ευγενική υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα





Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, από τον Ιούλιο 2020 έως και τον Ιούνιο 2021, θα δημοσιεύεται στο «Παραμυθόφωνο» ένα παραμύθι... από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την θεματική «Παραμύθια από τα δάση και τις θάλασσες της Νορβηγίας» ΕΔΩ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούστε το «Παραμυθόφωνο» από το κινητό σας χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ.

Ανοίξτε το Google Play και αναζητήστε μία από τις παρακάτω εφαρμογές podcast. Κατεβάστε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Η πιο δημοφιλής είναι το Spotify και παρέχεται δωρεάν. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις ιστορίες από το «Παραμυθόφωνο» μέσα στην εφαρμογή και να τις ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ. Τα iPhone και iPad έχουν εγκατεστημένη εφαρμογή “Podcasts”. Μπορείτε να ψάξετε το «Παραμυθόφωνο» στο search, στο σύμβολο του μεγεθυντικού φακού. 

Το «Παραμυθόφωνο» μπορείτε να το ακούσετε στο κινητό σας από τις εφαρμογές



           

                  https://castbox.fm/channel/%ce%a0%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf-id2759139?country=us